10 bitki çayının etkilerini sizler için derledik:
1.Kantaron Çayı
Orta şiddetteki depresyona karşı faydalıdır. Özellikle menopozda görülen bitkinlik, endişe ve sıkıntıları giderici olarak kullanılır. Yatıştırıcı, sakinleştirici özelliğe sahiptir.

2.Anason Çayı
Mide ve bağırsak gazlarını giderir, hazmı kolaylaştırır. Adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Anne sütününü arttırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır, uykusuzluğu önler. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar ve migren ağrılarını hafifletir.

3.Ihlamur Çayı
Kan dolaşımını düzenleyen ıhlamur çiçeğinin yatıştırıcı özelliği vardır. Öksürüklerde bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, grip ve soğuk algınlığına karşı sizi korur. Göğüs yumuşatıcı, rahatlatıcı, balgam söktürücü ve terletici etkilere sahiptir. ıhlamurun ödem çözücü etkisi olduğundan, böbreklerinizi yormadan, vücudunuzda biriken ödemi indirir.

4.Limon Çayı
A, B, C ve D vitaminlerini içerir. Soğuk algınlığında, mide bulantısı ve hazımsızlık şikayetlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Tansiyonu düşürür, sinir sistemini yatıştırır.

5.Melissa Çayı
Yapraklar sakinleştirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri azaltır. Hazımsızlık, baş ağrısı megrene de faydalıdır.

6.Papatya Çayı
Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalı olan son derece yumuşak bir çaydır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.

7.Rezene Çayı
Mide ve barsak hareketlerini arttırır. Uçucu yağı, düz kaslarda meydana gelen spazmları giderici olarak kullanılır. Bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırmada ve iltihap gidermede etkilidir. Gaz söktürücü ve süt arttırıcıdır.

8.Yeşil Çay
Yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlendirir, direnç arttırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır.

9.Zencefil-Ihlamur Çayı
Nefes darlığı, astım, bronşit gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Gevşetici, sakinleştirici ve terleticidir.

10.Nane Çayı
Mide-barsak spazmını azaltır, gaz söktürür, hazımsızlığa ve bulantıya iyi gelir. Migren, uykusuzluk ve baş dönmesine faydası olabilir. Nefes almayı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle astım, grip, bronşit ve öksürük için yararlıdır. Heyecan ve korkuyu yatıştırır, sinirleri gevşetir. Ancak nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir.

Kaynakça
Yrd. Doç. Dr. Bilal Semih BOZDEMİR, Bitkiler&Çiçekler ve Psikolojimiz, St Clements Universty, 2014.